Αλέξανδρος Μπότσης - Ψυχίατρος ---- Θεραπεία κάθε είδους Bullying, Κατάθλιψης, Άγχους, Πρόληψη και Φαρμακευτική Αντιμετώπιση Αυτοκτονικότητας και Βίας( bullying,Ομοφοβική βία,τρανσφοβικη βία,σεξουαλική κακοποίηση από πατέρα σε κόρη,σεξουαλ κακοποίηση από μητέρα σε κόρη ή/και γιο ενδοοικογενειακή βία και ρατσιστική βία και κάθε μορφής βία από white collars και blue collars, crime and criminal behaviour όπως και προεμμηνορυσιακό σύνδρομο -premenstrual syndrome και εγκληματικότητα). Ανθεκτικές ψυχωσικές διαταραχές, Ανθεκτικές διπολικές διαταραχές, Νευρώσεις - Βαρειές Ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές και άλλες Χρόνιες Αγχώδεις και Καταθλιπτικές διαταραχές, Διαταραχές Προσωπικότητας και Διαταραχές Συμπεριφοράς, Σύνδρομο Asberger. Ψυχοθεραπείες: Γνωσιακή θεραπεία, Θεραπεία ζευγους, Θεραπείες σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

Μύθος: Tα άτομα που επιθυμούν να αυτοκτονήσουν είναι αποφασισμένα να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

Πραγματικότητα: Το κύριο χαρακτηριστικό των αυτοκτονικών ατόμων είναι η αμφιθυμία. Θέλουν να ζήσουν και να πεθάνουν την ίδια στιγμή. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία ζητά άμεσα ή έμμεσα βοήθεια, φανερώνει αυτήν την αμφιθυμία

Μύθος: Τα άτομα που μιλούν έμμεσα ή άμεσα για αυτοκτονία εν πρόκειται ποτέ να το κάνουν.

Πραγματικότητα: Έχει αποδειχθεί πως τουλάχιστον στο 80% των αυτοκτονιών είχε δοθεί σαφής προειδοποίηση σε άτομα του περιβάλλοντος τους. Απλώς κανείς δεν το αντιλήφθηκε, ή δεν αξιολόγησε σωστά τις προειδοποιήσεις αυτές.

Μύθος: Η ερώτηση και η συζήτηση για αυτοκτονία ενέχει τον κίνδυνο να βάλει την ιδέα της πράξης στο μυαλό του ατόμου (μύθος που συναντάται συχνά στους επαγγελματίες υγείας).

Πραγματικότητα: Όταν η συζήτηση φανερώνει ειλικρινές ενδιαφέρον και ουδεμία διάθεση κριτικής, προσφέρει ανακούφιση και πιθανώς ελπίδα για το μέλλον. Ουδέποτε ωθεί το άτομο στην αυτοκτονία.

Μύθος: Η περίοδος βελτίωσης, υπό αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή, που ακολουθεί την απόπειρα αυτοκτονίας δηλώνει ότι ο κίνδυνος για απόπειρα πέρασε.

Πραγματικότητα: Πολλές αυτοκτονίες συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο μετά την οξεία φάση , όταν ο ασθενής με την βοήθεια των φαρμάκων επανακτά τη χαμένη του ενέργεια και πραγματοποιεί το σχέδιο του.